Przepisy Dukana i nie tylko! Pyszne dania i desery w wersji dietetycznej dla wszystkich, zainspirowane dietą Dukana. Pieczywo, naleśniki, ciasta, desery? Ty też możesz to jeść zachowując dietę ! Blog zawiera przepisy mojego autorstwa jak i te znalezione w sieci, dukanowe i inne, jednak zawsze dietetyczne .
Blog > Komentarze do wpisu
Chipsy z cukinii !

Ostatnio miałam ogromną ochotę na coś do pochrupania do książki, najlepiej chipsy :) Chodziły za mną klika dni i w końcu wpadłam na to, że wykorzystam cukinię, którą uwielbiam i która często jest obecna  w mojej kuchni ( cukinia pojawi się jeszce na blogu), zwłaszcza teraz gdy jest naprawdę tania.

Chipsy przeszły moje oczekiwania, smak zbliżony do oryginału, pyszne!! Chyba zostaną moją ulubioną dietetyczną słoną przekąską :)

Chipsy z cukinii

Składniki:

cukinia

oliwa z oliwek

sól

papryka słodka i ostra

czosnek granulowany

bazylia

oregano

Chipsy z cukinii

Cukinię kroimi w plasterki, moje były dosyć cienkie, ale nie trzeba bardzo sie starać ponieważ cukinia kurczy się podczas pieczenia więc trochę  grubsze też będą ok.

Do miseczki wlałam ok. 1 łyżkę oliwy i lekko nawilżyłam nią plasterki cukini, aby przyprawy lepiej się trzymały. Pózniej układamy je na ruszcie bądz na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ja pod ruszt położyłam blachę z papierem aby nie nabrudzić przyprawami i oliwą.  

Obsypujemy je przyprawami z jednej i z drugiej strony. Użyłam sporo słodkiej papryki, ostrej troszeczkę. Wszystko zależy od Was. Możecie użyć czego tylko chcecie: przyprawy do grilla, do pizzy,do gyrosa, curry itp.

chipsy z cukinii

Piekłam w uchylonym piekarniku w dosyć niskiej temperaturze. Mam piekarnik gazowy, skala od 1 do 8 , pieklam na 1 pózniej na 2. Po prostu trzeba podglądać. Ja trzymałam je w piekarniku przez ok 1,5 h, chociaż wydaje mi się, że można wyjąć je wcześniej. Schną do końca i robią się chrupkie po wyłączeniu piekarnika.

Chipsy z cukinii

Polecam zrobić większą porcję ponieważ bardzo się kurczą, a są tak pyszne, że szybko znikną. Ja jutro zrobię i na ruszcie i na  blaszce, albo i blaszkach :)

Najlepsze są świeżo wyjęte z piekarnika, gdy lekko wystygną - są wtedy chrupiące. Po kilku godzinach mają równie idealny smak, ale są już bardziej miękkie.

Można podać np. z sosem czosnkowym: jogurt grecki, czosnek granulowany bądz swieży, sól.

Smacznego!!

Chipsy z cukinii

niedziela, 05 sierpnia 2012, olisha

Polecane wpisy

  • Tosty francuskie z owocami

    Przepis na pyszne, słodkie śniadanie! W tygodniu przed wyjściem do pracy lub na zajęcia nie mamy czasu na takie śniadania, ale weekend się zbliża! Idealne śnia

  • Szynka szwarcwaldzka z rukolą

    Moje dzisiejsze śniadanie: Szynka szwarcwaldzka plus rukola z chlebem pełnoziarnistymto dla mnie połączenie idealne. Uwiebiam rukolę! A Wy? Można dodać jeszcze

  • "Chipsy" z szynki.

    Ostatnio na jednym z forów wpadł mi w oko przepis na chipsy z szynki i po prostumusiałam go od razu wypróbować! Zrobiłam małą porcję z 2 plastrów szynki na prób

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: : , *.dynamic.chello.pl
2012/08/21 22:40:30
Fajny pomysł ^^
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/26 21:03:35
Jadłam na kolację :P
-
Gość: MarcinBangkok, *.dynamic.chello.pl
2014/09/06 17:16:03
Próbowałem dwa razy zrobić takie chipsy i niestety za każdym razem wychodziły wilgotne, a nie suche i chrupiące.
-
Gość: waldek, *.play-internet.pl
2016/03/31 15:30:49
Chodzę na trening personalny wrocławskiego trenera i dużo dobrego słyszałem o cukinii i jej właściwościach a na diecie bardzo mi brakuje chipsów i innych przekąsek tego typu :)
Darmowy licznik odwiedzin
Katalog stron
Top Blogi