Przepisy Dukana i nie tylko! Pyszne dania i desery w wersji dietetycznej dla wszystkich, zainspirowane dietą Dukana. Pieczywo, naleśniki, ciasta, desery? Ty też możesz to jeść zachowując dietę ! Blog zawiera przepisy mojego autorstwa jak i te znalezione w sieci, dukanowe i inne, jednak zawsze dietetyczne .
czwartek, 16 sierpnia 2012
Tosty francuskie z owocami

Przepis na pyszne, słodkie śniadanie!

Tosty francuskie z owocami

 

W tygodniu przed wyjściem do pracy lub na zajęcia nie mamy czasu na takie śniadania, ale weekend się zbliża! Idealne śniadanie na przyjemne weekendowe poranki.

 

 Tosty francuskie z owocami

Jeżeli tosty francuskie kojarzą się Wam z czymś absolutnie zakazanym na diecie to niepotrzebnie. Wystarczy, że kupimy chleb tostowy pełnoziarnisty lub graham. Można też wykorzystać zwykłe pieczywo, ale tostowe jest delikatniejsze. U mnie 2 kromki mają tylko 110 kcal. To naprawę niewiele biorąc pod uwagę fakt, że to śniadanie i kalorie zostaną odpowiednio spożytkowane w ciągu dnia. Jeżeli ciągle nie jesteście przekonani, lub zupełnie staracie się wykluczyć ze swojej diety pieczywo pamiętajcie, że raz w tygodniu nie zaszkodzi:) Dukanowcy mogą wykorzystać swoje własnoręcznie robione otrębowe pieczywo, pewnie też się sprawdzi:)

Ja tosty francuskie pokochałam, ostatnio gdy odwiedzałam mój dom rodzinny zafundowałam całej rodzince takie śniadanie, byli zachwyceni.

Oprócz pełnoziarnistego pieczywa potrzebujemy tutaj sporo białka i porcję owoców, a więc samo zdrowie.

Po takim śniadaniu będziemy mieli mnóstwo energii!!

 Tosty francuskie z owocami

 

Składniki:

2 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego/graham lub zwykłego chleba pełnoziarnistego

jajko

ok 1/3 szklanki mleka

cynamon

słodzik/brązowy cukier

szczypta soli

jogurt naturalny/serek homogenizowany naturalny/ serek wiejski (szczególnie polecam)

owoce np. brzoskwinie, borówki, truskawki i inne

oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do nawilżenia patelni

 

 Tosty francuskie z owocami

 

Wykonanie: W głębokim talerzu dobrze wymieszać jajko z mlekiem, cynamonem, 

słodzikiem/cukrem i dosłownie szczyptą soli do smaku (opcjonalnie).

Kromki zanurzyć na dłuższy czas z każdej strony, aby dobrze nasiąkły.

 

Tosty francuskie z owocami

Położyć je na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej oliwą z oliwek. Ja mam dobrą porcelanową patelnię więc użyłam jej tylko odrobinę. Smażyć z dwóch stron, aż do pożądanego zarumienienia.

Można wyjąć je na papier, aby odsączyć nadmiar oliwy.

 

Tosty francuskie z owocami

Podawać z jogurtem/serkiem doprawionym słodzikiem lub miodem do smaku i owocami. Polecam brzoskwinie, borówki, truskawki...

Tosty francuskie z owocami

Są cudowne w smaku!

Tosty francuskie z owocami

Smacznego!

wtorek, 07 sierpnia 2012
Cynamonka z brzoskwiniami

Dzisiaj na deser ( tak codziennie jadam desery;)) cynamonka z brzoskwiniami i naturalnym serkiem homogenizowanym. Serek możecie posłodzić słodzikiem, miodem, brązowym cukrem itp.

 Cynamonka z brzoskwiniami

Podstawowy przepis tutaj:http://dietetyczneobzarstwo.blox.pl/2012/07/Szybkie-kakaowe-ciasto-z-jagodami-wersja-mini.html

Oczywiście odpowiednio zmodyfikowany: zamiast kakao- sporo cynamonu,  tym razem dodajemy brzoskwinie.

 Cynamonka z brzoskwiniami

Do tego pyszna kawa z chudym mlekiem!

Cynamonka z brzoskwiniami

Smacznego!!

niedziela, 05 sierpnia 2012
Chipsy z cukinii !

Ostatnio miałam ogromną ochotę na coś do pochrupania do książki, najlepiej chipsy :) Chodziły za mną klika dni i w końcu wpadłam na to, że wykorzystam cukinię, którą uwielbiam i która często jest obecna  w mojej kuchni ( cukinia pojawi się jeszce na blogu), zwłaszcza teraz gdy jest naprawdę tania.

Chipsy przeszły moje oczekiwania, smak zbliżony do oryginału, pyszne!! Chyba zostaną moją ulubioną dietetyczną słoną przekąską :)

Chipsy z cukinii

Składniki:

cukinia

oliwa z oliwek

sól

papryka słodka i ostra

czosnek granulowany

bazylia

oregano

Chipsy z cukinii

Cukinię kroimi w plasterki, moje były dosyć cienkie, ale nie trzeba bardzo sie starać ponieważ cukinia kurczy się podczas pieczenia więc trochę  grubsze też będą ok.

Do miseczki wlałam ok. 1 łyżkę oliwy i lekko nawilżyłam nią plasterki cukini, aby przyprawy lepiej się trzymały. Pózniej układamy je na ruszcie bądz na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ja pod ruszt położyłam blachę z papierem aby nie nabrudzić przyprawami i oliwą.  

Obsypujemy je przyprawami z jednej i z drugiej strony. Użyłam sporo słodkiej papryki, ostrej troszeczkę. Wszystko zależy od Was. Możecie użyć czego tylko chcecie: przyprawy do grilla, do pizzy,do gyrosa, curry itp.

chipsy z cukinii

Piekłam w uchylonym piekarniku w dosyć niskiej temperaturze. Mam piekarnik gazowy, skala od 1 do 8 , pieklam na 1 pózniej na 2. Po prostu trzeba podglądać. Ja trzymałam je w piekarniku przez ok 1,5 h, chociaż wydaje mi się, że można wyjąć je wcześniej. Schną do końca i robią się chrupkie po wyłączeniu piekarnika.

Chipsy z cukinii

Polecam zrobić większą porcję ponieważ bardzo się kurczą, a są tak pyszne, że szybko znikną. Ja jutro zrobię i na ruszcie i na  blaszce, albo i blaszkach :)

Najlepsze są świeżo wyjęte z piekarnika, gdy lekko wystygną - są wtedy chrupiące. Po kilku godzinach mają równie idealny smak, ale są już bardziej miękkie.

Można podać np. z sosem czosnkowym: jogurt grecki, czosnek granulowany bądz swieży, sól.

Smacznego!!

Chipsy z cukinii

środa, 01 sierpnia 2012
Dietetyczne Obżarstwo Na Facebooku

Zapraszam serdecznie również na Facebooka!!

Gdy na blogu pojawi się nowy wpis szybko się o tym dowiecie, ponieważ zawsze będę wstawiać post z informacją i linkiem.

Mam nadzieję, że łatwa i szybka komunikacja na FB sprawi, że strona stanie się miejscem wymiany informacji, inspiracji, doświadczeń itp.

Wystarczy polubić ;)

www.facebook.com/pages/Dietetyczne-Obżarstwo/151791154852853

 

Dietetyczne obżarstwo na Facebooku

Darmowy licznik odwiedzin
Katalog stron
Top Blogi