Przepisy Dukana i nie tylko! Pyszne dania i desery w wersji dietetycznej dla wszystkich, zainspirowane dietą Dukana. Pieczywo, naleśniki, ciasta, desery? Ty też możesz to jeść zachowując dietę ! Blog zawiera przepisy mojego autorstwa jak i te znalezione w sieci, dukanowe i inne, jednak zawsze dietetyczne .
niedziela, 26 września 2010
Wariacje na temat piernika ;)

 Macie ochotę na śniadanie zjeść coś takiego?  wygląda i smakuje jak torcik pychaa:D a samo zdrowie :)  Wystarczy zrobić pierniczkową bułeczkę według tego przepisu- najlepiej w jakimś kwadratowym pojemniczku, ( jak ktoś nie przepada za piernikiem może zrobić bułeczke kakaową- dodać kakao) , przekroić ją na 3 części i przełożyć ją dpowiednio doprawionym naturalnym serkiem homogenizowanym.

Na zdjęciu niżej np. dwie warstwy są zrobione z serka wymieszanego ze słodzikiem i kakao , jedna z serka ze  słodzikiem i aromatem śmietankowym . Posypane otrębami.

 

 

Piernik przekładany Dukana

 Pyszne z ciepłym mlekiem lub kawą:)

 

 

Piernik przekłdany Dukana

 Niżej inna opcja z serkiem wymieszanym ze słodzikiem i aromatem migdałowym. Wspaniale pasuje do piernika. Posypane cynamonem.

 

 

Piernik Dukana z kremem.

 

 

Piernik przekładany Dukana

Oczywiście można wymyślać wiele innych opcji, jak lubicie . Cieszy oczy a co najważniejsze smakuje :)

Smacznego !

wtorek, 14 września 2010
Dietetyczna a'la Kinder mleczna kanapka

Dietetyczna mleczna kanapka

mmmm lubicie Kinder mleczne kanapki? ja bardzo ! no i proszę kolejny nasz ulubiony smakołyk w wersji dietetycznej :) Moja własna inwencja twórcza.

Skład

ciasto- robimy moją  bułeczkę , przepis znajduje się tutaj, oczywiście na słodko , dodajemy dwie łyżeczki ciemnego,odtłuszczonego kakao. Najlepiej wylać masę do jakiejś podłużnej sporej formy, aby nie było wysokie i łatwiej się kroiło na cienkie plastry.

 

Masa

naturalny serek homogenizowany, słodzik i kropla aromatu śmietankowego, do  tego dodajemy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie mleka, mieszamy. Jak masa trochę zgęstnieje wykładamy na : "ciastka". Wkładamy gotowe do lodówki, Ja robiłam je wieczorem , zjadłam rano , polecam po całej nocy w lodówce pysznee:)

Oczywiście kanapka  będzie również pyszna jak zrobicie po prostu bułkę i przełożycie masą, nie zawsze jest czas, żeby się tak bawić, ja chciałam zrobić je po prostu jak najbardziej podobne do ideału :)

Uwaga z jednej porcji ( tylko 2 łyżki otrębów )wychodzą aż 4 takie nieduże kanapki, więc mamy radość na cały dzień.

Dietetyczne mleczne kanapki

 

Można zapakować w pudełeczko i do pracy, lub na zajęcia. Gwarantuję, że tym nie odchudzającym się będzie ciekła ślinka na widok Waszego lunchu :) Smacznego

 

 

piątek, 10 września 2010
Piernikowa bułeczka.

Pierniczek otrębowy.

Strasznie smakował mi piernik, Wam pewnie też jeżeli wypróbowaliście przepis. Postanowiłam jednak spróbować zrobić trochę szybszą i mniejszą wersję, i tak oto powstało połączenie mojej słodkiej bułeczki z piernikiem . Do otrębowej bułeczki(Przepis) wystarczy dodać łyżkę przyprawy do piernika i opcjonalnie szczyptę cynamonu. (Można też dodać zamiast zwykłego proszku do pieczenia, specjalny proszek do piernika).W ciągu 5 minut domek wypełni się wam zapachem piernika, a Wy możecie rozkoszować się nim - ciepłym i świeżym bez pieczenia :) Ostatnio to jedno z moich ulubionych śniadań do kawki. Powyżej macie zdjęcie, tutaj akurat urozmaiciłam pierniczek , nadziewając go(za pomocą strzykawki) serkiem homo z kakao i ze słodzikiem. Można kombinować z różnymi dodatkami, kolejne wersje wkrótce. Smacznego!

sobota, 04 września 2010
Bułeczka z kremem śmietankowym. Pyszna i sycąca.

 Przepis na bułeczkę jest podobny do przepisu na chlebek otrębowy Dukana, troszkę zmodyfikowany przeze mnie.Już od kilku lat odmawiam sobie pieczywa, nie mówiąc o słodkich drożdżówkach, pączkach itp.. W końcu gdy przeszłam na dietę proteinową odkryłam ten przepis , dla wszystkich !!!!Nawet moja mama, która się nie odchudza woli dukanowe pieczywo od zwykłego. Polecam.Dzisiaj w wersji na słodko, doskonała na śniadanie.

 słodka bułeczka otrębowa z kremem śmietankowym

Skład

- 2 łyżki zmielonych otrębów(najlepiej jedna owsianych a druga pszennych lub żytnich)

- 1 jajko

- łyżeczka proszku do pieczenia

- naturalny serek homogenizowany (lub gęsty jogurt typu greckiego)

- słodzik ( najlepiej w proszku, ja po prostu rozcieram tabletki w małym mozdzierzu )

Bułeczka: Do małej miseczki wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki zmielonych otrebów( ja miele w młynku do kawy, ale podobno z całymi też wychodzi, nie sprawdzałam), łyżeczkę proszku do pieczenia, słodzik i czubatą łyżkę serka. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsytsencji( nie będzie bardzo gęste).
W tej samej miseczce wkładamy do mikrofali na 4 min,( w miseczce- dzięki temu ma kształt podobny do zwykłej bułki po przygotowaniu)

Po ostygnięciu trzeba bułeczkę przekroić na pół i przełożyć kremem.

krem: serek homogenizowany bezsmakowy ze słodzikiem i aromatem śmietankowym( oczywiście tutaj można kombinować, różne smaki, można zamiast homo dać bialy ser wymieszany z jogurtem i ze słodzikiem też pychaa:)

Smakuje doskonale do kawy, można się nią najeść, polecam ! pyszna, puszysta i słodka:)

Dla dukanowców dozwolona już od 1 fazy:)


Darmowy licznik odwiedzin
Katalog stron
Top Blogi