Przepisy Dukana i nie tylko! Pyszne dania i desery w wersji dietetycznej dla wszystkich, zainspirowane dietą Dukana. Pieczywo, naleśniki, ciasta, desery? Ty też możesz to jeść zachowując dietę ! Blog zawiera przepisy mojego autorstwa jak i te znalezione w sieci, dukanowe i inne, jednak zawsze dietetyczne .
piątek, 27 lipca 2012
Fasolka szparagowa a'la spaghetti

Witam! Jeżeli macie ochotę na spaghetti, lub jakiś dobry sos z mięsem lub nie , a będąc na diecie nie jadacie makaronu polecam fasolkę szparagową!!  Jest świetnym zamiennikiem makaronu, sprawi, że kaloryczne dotychczas danie będzie lekkie, pyszne i kolorowe! Teraz mamy sezon na fasolkę, więc tym bardziej polecam- żółta, zielona, masłowa - jak tylko chcecie.

Dzisiaj proponuje Wam sos pomidorowy. Ze swieżych pomidorów lub z gotowych krojonych z puszki. Swieże pomidory trzeba obrać i pokroić, jeżeli nie macie czasu, tak jak ja, te gotowe w puszce też są niezłe.  Sos jest pyszny zarówno  z mięsem mielonym jak i z piersią  kurczaka. Gdy nie dodamy mięsa powstanie pyszny wegetariański obiad.

Dla mnie koniecznym składnikiem sosu jest czosnek i swieża bazylia, uwielbiam te składniki. Ja mój sos również lekko słodzę, by zrównoważyć smak kwaśnych pomidorów. Smak podkreśli też dobra oliwa z oliwek.

Dla tych, którzy mimo wszystko nie chcą rezygnować z makaronu polecam ten pełnoziarnisty, który też jest obecny w mojej diecie. Fasolkę można wykorzystać wtedy jako składnik sosu.

fasolka szparagowa a'la spaghetti

Skład Sosu:  pomidory świeże lub z puszki, 1-2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany, sól, pieprz, zioła np. świeża bazylia, mięso z piersi kurczaka lub mielone, opcjonalnie troszkę miodu lub słodziku do smaku i oliwa z oliwek

Wykonanie: na patelnie z oliwą wrzucamy posiekany czosnek, przyprawy i mięso. Jeżeli nie używacie oliwy, możecie dodać wody i na niej poddusić mięso. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy pomidory, zioła,odrobinę słodziku dla przełamania kwaśnego smaku pomidorów i gotowe!:)

Podanie: Gorącą fasolkę możemy pokropić oliwą z oliwek, pokrywamy sosem i koniecznie posypujemy świeżą bazylią - nadaje cudowny smak potrawie.

 

bazylia

Fasolka szparagowa a'la spaghetti

 

Moja rada: jeżeli zależy nam na bardziej gęstym sosie możemy pod koniec dodać pół łyżki maizeny - najlepiej przez sitko, aby nie zrobiły się grudki. Następnie jeszcze trochę gotujemy, aż sos odpowiednio zgęstnieje.

Szybkie, pyszne, lekkie, kolorowe i najważniejsze - syte danie!  Pamiętajcie, że tutaj nie musicie się ograniczać - fasolka szparagowa to nie makaron, ma bardzo mało kalorii, jest pyszna i zdrowa!!

Fasolkę zamiast makaronu możecie wypróbować z wszystkim swoimi ulubionymi sosami !

Fasolka szparagowa a'la spaghetti

sobota, 11 września 2010
Chińszczyzna- pyszna, dietetyczna i szybka.

Chinszczyzna.

Uwielbiam chińszczyznę!! Danie z piersi kurczaka i mieszanki warzywnej chińskiej jest idealne na protal 2 oraz dla wszystkich dbających o sylwetkę. Szybko, smacznie i orientalnie:) Swojego czasu gdy odchudzałam się, ale nie na Dukanie jadłam to danie prawie codziennie, łatwe i szybkie do przyrządzenia, a to ważne w akademiku;) Mieszanki takie zazwyczaj składają się z pędów bambusa, kiełków, marchwi, papryki, pora i grzybków Mun.

Skład:

-mieszanka chińska biedronkowa, polecam również z Polo .

-pierś z kurczaka

-curry

-warzywko, vegeta lub coś innego w tym rodzaju

Przyrządzenie:

Przyrządzanie chińszczyzny

Pierś dusimy w woku (może być patelnia) na wodzie. dodajemu sporo curry i warzywko, następnie dorzucamy mieszankę. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Gotujemy do czasu gdy warzywa uzyskają porządaną miękkość ok 15 min. Smacznego!!!

Mieszanka chińska z piersią z kurczaka

Darmowy licznik odwiedzin
Katalog stron
Top Blogi