Przepisy Dukana i nie tylko! Pyszne dania i desery w wersji dietetycznej dla wszystkich, zainspirowane dietą Dukana. Pieczywo, naleśniki, ciasta, desery? Ty też możesz to jeść zachowując dietę ! Blog zawiera przepisy mojego autorstwa jak i te znalezione w sieci, dukanowe i inne, jednak zawsze dietetyczne .
niedziela, 05 sierpnia 2012
Chipsy z cukinii !

Ostatnio miałam ogromną ochotę na coś do pochrupania do książki, najlepiej chipsy :) Chodziły za mną klika dni i w końcu wpadłam na to, że wykorzystam cukinię, którą uwielbiam i która często jest obecna  w mojej kuchni ( cukinia pojawi się jeszce na blogu), zwłaszcza teraz gdy jest naprawdę tania.

Chipsy przeszły moje oczekiwania, smak zbliżony do oryginału, pyszne!! Chyba zostaną moją ulubioną dietetyczną słoną przekąską :)

Chipsy z cukinii

Składniki:

cukinia

oliwa z oliwek

sól

papryka słodka i ostra

czosnek granulowany

bazylia

oregano

Chipsy z cukinii

Cukinię kroimi w plasterki, moje były dosyć cienkie, ale nie trzeba bardzo sie starać ponieważ cukinia kurczy się podczas pieczenia więc trochę  grubsze też będą ok.

Do miseczki wlałam ok. 1 łyżkę oliwy i lekko nawilżyłam nią plasterki cukini, aby przyprawy lepiej się trzymały. Pózniej układamy je na ruszcie bądz na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ja pod ruszt położyłam blachę z papierem aby nie nabrudzić przyprawami i oliwą.  

Obsypujemy je przyprawami z jednej i z drugiej strony. Użyłam sporo słodkiej papryki, ostrej troszeczkę. Wszystko zależy od Was. Możecie użyć czego tylko chcecie: przyprawy do grilla, do pizzy,do gyrosa, curry itp.

chipsy z cukinii

Piekłam w uchylonym piekarniku w dosyć niskiej temperaturze. Mam piekarnik gazowy, skala od 1 do 8 , pieklam na 1 pózniej na 2. Po prostu trzeba podglądać. Ja trzymałam je w piekarniku przez ok 1,5 h, chociaż wydaje mi się, że można wyjąć je wcześniej. Schną do końca i robią się chrupkie po wyłączeniu piekarnika.

Chipsy z cukinii

Polecam zrobić większą porcję ponieważ bardzo się kurczą, a są tak pyszne, że szybko znikną. Ja jutro zrobię i na ruszcie i na  blaszce, albo i blaszkach :)

Najlepsze są świeżo wyjęte z piekarnika, gdy lekko wystygną - są wtedy chrupiące. Po kilku godzinach mają równie idealny smak, ale są już bardziej miękkie.

Można podać np. z sosem czosnkowym: jogurt grecki, czosnek granulowany bądz swieży, sól.

Smacznego!!

Chipsy z cukinii

środa, 08 września 2010
"Chipsy" z szynki.

Ostatnio na jednym z forów wpadł mi w oko przepis na chipsy z szynki i po prostu musiałam go od razu wypróbować! Zrobiłam małą porcję  z 2 plastrów szynki na próbę i wyszło świetnie! Doskonałe jako przekąska podczas czytania książki, oglądania tv, nauki itp.

Dietetyczne chipsy z szynki

Składniki:

-chuda wędlina, co kto lubi :z kurczaka , z indyka czy inna, ilość również zależy od was;)

-ulubione przyprawy, ja wykorzystałam czosnek granulowany, paprykę słodką, przyprawę do grilla i kilka kropel marynaty do grilla.( oczywiście gotowa marynata nie jest konieczna , sami ją zrobiomy)

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w paski. Przyprawy mieszamy w małej miseczce i dodajemy troszke wody, aby powstała nam "marynata", ale gęsta. Zanurzamy w tym paski szynki, obtaczamy i do pierkarnika do czasu, aż wędlina zrobi się w miare chrupka. Nie podaję tutaj czasu ponieważ wszystko zależy od piekarnika, ale można podglądać bez problemu, chipsy przecież nie opadną:)

Ja szynkę ułożyłam na metalowym ruszcie z mikrofalii, jednak bez problemu można ułożyć ją na blaszcze pokrytej folią aluminniową.

Podawać z sosem czosnkowym:) Smacznego!

Chipsy z szynki.

 

Niżej moje następne chipsy, polecam takie podanie, zwłaszcza na oglądanie filmu się sprawdzają. Tutaj z trzema sosami na bazie jogurtu naturalnego: czosnkowy(czosnek granulowany+sól), curry(curry+bardzo mała szczypta soli) oraz słodko-kwaśny(odrobina ketchupu, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka oraz odrobina słodziku i soli ) pyyychaa:D:D

Chipsy z szynki.

Darmowy licznik odwiedzin
Katalog stron
Top Blogi